Proactivitatea

Proactivitatea e unul din cele mai des utilizate cuvinte in Curriculum Vitae si reprezinta o atitudine care se deosebeste prin initiativele constante. Desigur, intre a fi proactiv si reactiv exista o diferenta de paradigma insa ambele atitudini sunt folositoare si foarte cautate atunci cand vine vorba de angajatori. Cu toate acestea, cuvantul poate fi folosit nu doar in cazul CV-urilor astfel incat pentru un numar impresionant de persoane este un mod de viata.


"I'm a do-er!"

La baza filmului "Pain & Gain" sta o poveste reala: in anii 90' un infractor a fost prins si intervievat de catre politie iar dupa ce a fost intrebat de ce a savarsit crima respectiva acesta a raspuns "Pentru ca sunt un proactiv si nu un reactiv". Am mentionat aceasta mica intamplare cu scop de fabula caci nu este neaparata nevoie sa faci orice indiferent de consecinte. Un filosof chiar ar putea spune ca infractorul din povestirea de mai sus a fost reactiv fata de consecinte. Astfel, inainte de a adopta acest cuvant si a incerca sa traiesti in acest fel gandeste-te ca a fi proactiv e util doar atunci cand mizezi pe ideile ce iti vor aduce profit in vreun fel.


Instinctul de conservare

Sociologii si antropologii au analizat cateva trasaturi umane native si au descoperit ca instinctul de conservare impune tuturor oamenilor tendinta de a se odihni sau de a fi neproductivi. Asadar, in totala antiteza cu acest instinct, tendinta de a avea initiative mereu va fi intotdeauna parte a unui conflict intern.
Mai nouă Mai veche