Endodonția - ce este și cu ce instrumente se realizează

Endodonția este o ramură a medicinii dentare care se ocupă de tratarea problemelor care apar în interiorul dintelui, mai exact de tot ce înseamnă prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor de la nivelul țesutului moale al dintelui. Endodontul este acel medic ce tratează cu succes canalele dentare, astfel încât să nu mai resimți acele dureri de dinți insuportabile.

De multe ori, medicii stomatologi generaliști participă la cursuri speciale de endodonție, pentru a putea apoi realiza lucrări de cel mai înalt nivel, deoarece rezultatele vor fi mai bune și eficiente dacă ai și cunoștințe amănunțite cu privire la acest subiect. Dentiștii pot să facă lucrări pe canal și să realizeze tratamente în acest sens, însă, un specialist în endodonție va avea mai multă pregătire.

Pentru a face cu succes proceduri de endodonție medicii au nevoie de o serie de instrumente:

      cele de bază - acestea au rolul de a examina clinic pacientul și de a vedea ce nu este în regulă la o primă vedere. Cele mai populare sunt: oglinda dentară, pensa, sonda, spatula etc.

      cele pentru examinarea internă - acestea îi vor permite medicului să pătrundă pe canal pentru a vedea ce se întâmplă în interior. Pot fi manuale, ca de exemplu lingurile Black sau excavatoarele speciale, sau rotative, precum frezele și pietrele diamantate.

      cele pentru lucrările propriu-zise - acestea vor ajuta la realizarea tratamentelor necesare și sunt împărțite în mai multe categorii: instrumente manuale (aici se regăsesc și ace kerr, instrumente Hedroem, broaches, spreadere și pluggere), instrumente ce sunt acționate în mod mecanic cu sistem clavetat, driluri și materiale de obturație.

Lucrările de succes au nevoie și de aparatură specifică. Aceasta reprezintă o investiție substanțială pentru orice cabinet, ceea ce justifică și costurile mai mari ale procedurilor realizate. Foarte frecvent vei găsi în cabinete următoarele:

      micromotor endodontic - utilizat pentru tratamentul mecanic al canalelor, având rezultate performante și eficiente;

      aparat de radiologie dentară - este foarte util pentru a depista pe loc problemele existente, dar și pentru a verifica apoi dacă totul este în regulă;

      microscop endodontic - îi va permite medicului să vadă exact ce se întâmplă la interiorul dintelui într-un mod care nu ar fi posibil cu ochiul liber;

      Apex Locator - contribuie la măsurarea, pe durata întregii proceduri, a lungimii canalului asupra căruia se acționează.

Toate aceste instrumente și aparate sunt foarte apreciate în cabinetele de specialitate, deoarece nu doar că ușurează munca medicilor, dar îi ajută și pe pacienți să aibă parte de o experiență plăcută, cu durere cât mai puțină și cu rezultate cât mai bune. Ca medic trebuie să investești mereu în cele mai noi și calitative dotări, iar ca pacient trebuie să înțelegi că procedurile bine realizate implică costuri foarte mari, pe care într-o primă fază este foarte probabil să nu le iei în calcul.

 

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche