Nu exista fictiune in beletristica

Stiu ca poate ti se pare foarte indrazneata aceasta intrebare, mai ales daca esti genul de persoana careia ii face mare placere sa intoarca pe dos fiecare lucru care ii iese in cale. Dar sa speram ca nu esti. Eu doar imi expun o parere simpla pe care, cu acordul tau, voi incerca sa o si argumentez pe scurt in randurile care urmeaza.

De ce nu exista fictiune in literatura? In primul rand, pentru ca ceea ce numim literatura este de fapt un cumul de opere realizate de oameni care isi astern pe hartie propriile impresii. De unde provin aceste impresii? Evident, din experiente si trairi reale pe care le au aceste persoane. Astfel, realul este principalul pilon al oricarui roman pe care l-ai citit vreodata, indiferent de curentul literar in care se incadreaza.
Cum sa nu existe belestristica in fictiune? Bineinteles ca exista. Beletristica este de fapt fictiunea insasi. Cum ce e fictiunea? Este acel lucru care nu s-a intamplat niciodata si care nu se va mai intampla din moment ce a fost asternut pe o hartie. Practic nu exista fictiune. Exista doar beletristica. Dar cum fictiunea nu exista in general, inseamna ca nu exista nici in beletristica.

E destul de clar, nu-i asa?
Mai nouă Mai veche